Vissen
Salarias fasciatus
Zebrasoma scopas
Zebrasoma xanthurum
Amphiprion percula
Valenciennea strigata
Chromis viridis
Salarias ramosus

Vissen

Salarias fasciatus 1 2
Een lastig te houden vis als de alg op is. Dit dier eet alleen maar alg, en is zeer moeilijk te wennen aan ander voedsel. De meeste sterven dan ook vroegtijdig een hongerdood.
Mijn Salarias eet nu granulaatvoer mee, en is zeer gulzig. Deze vis zonder soortgenoten houden, anders vechten ze tot de dood er op volgt.

Top

Zebrasoma scopas 1
De bruine zeilvindokter is, net als de gele, een goede algeneter. Echter beperkt hij zich hier niet bij. Alles word fanatiek gegeten, zowel mysis, droogvoer als granulaat.
Deze vis is als hij jong is een beetje donkerblauw, dit verkleurd naar grijs/bruin op latere leeftijd. Hij kan 20 cm groot worden.

Top

Zebrasoma xanthurum 1 2
Een van de mooiste Zebrasoma-soorten. Deze dieren kunnen agressie vertonen naar soortgenoten en soms ook naar andere vissen. De vis die ik heb jaagt af en toe wat achter de
scopas aan, maar het komt niet tot gevechten. Het zijn goede algeters, maar happen in alles wat ze aangeboden word. De xanthurum word maximaal 25 cm groot.

Top

Amphiprion percula 1
Een goed houdbare vis, de echte clownsvis of anemoonvis. Eet met de pot mee, en is niet vijandig tegenover andere vissen. Kan het beste in een paartje gehouden worden, waarbij
het grootste exemplaar het vrouwtje is. Een anemoon is een aanrader als "woning", maar bij mij zitten ze in de Xenia. Kan tot 6 cm groot worden.

Top

Valenciennea strigata 1
Een redelijk goed houdbare soort, de blauwstreep zandhapper. Eet vrijwel alle aangeboden voer, maar heeft voorkeur voor levend voer. Ze ploegen de hele dag het zand om, wat wel
eens kan leiden tot een 'melkachtig' water en zand op de koralen. Ze worden tot 18 cm.

Top

Chromis viridis

Dit azuurblauwe visje is een scholenvis van maximaal 8 centimeter. Het is een van de weinige vredelievende juffertjes, echter als het aquarium te klein is kunnen territoriumvormende mannetjes aggresief naar elkaar uithalen.
Deze juffer moet altijd in een school gehouden worden van minimaal 5 à 6 stuks.
Ze zijn geen moeilijke eters en eten met de pot mee. Na een paar dagen herkennen ze het voederschema en hangen ze al aan de oppervlakte te wachten.

Top

Salarias ramosus

Deze Salarias is rood/bruin gekleurd met vele witte puntjes. Deze vis kan echter van kleur veranderen, naarmate z'n stemming of ondergrond. Zo kan hij lichtbruin/beige worden of zwart met een enkele witte stip.
Het is een alleseter met voorkeur voor algen. Plaats één exemplaar in een bak, soortgenoten, of andere blennies leveren ruzies op.

Top