Het verhaal

Hoe het begon?

Het begon met de gedachte een leuk klein aquariumpje op te starten met zeewater. Enkele diertjes erin, simpel, eens kijken wat het is.
Na bij enkele medehobbyisten langs geweest te zijn, besloten m'n vriendin en ik toch een wat grotere bak op te starten, op een mooie plek in de huiskamer.
De bak besteld, en zoals te lezen is in "dagboeken" op deze site, werd de bak te groot gemaakt. 120 cm * 65 cm * 75 cm. Dit betekende alle verzamelde apparatuur vervangen door passende spullen.
Verlichting moest worden verdubbeld, grotere afschuimer, meer stroming.. Zo werd een simpel opzetje opeens serieus.

Deze bak opgestart met ongeveer 100 kilo levend steen, terugkijkend was het net een Berlijnse muur. Maar we waren er tevreden mee. De opstart was, en is nog steeds in mijn ogen, een van de mooiste fases van het aquarium.
Wat een leven er allemaal uitgekropen kwam. Van gunstige of mooie dieren, zoals zeesterren en koralen, tot echte plaagdieren: glasanemonen, deelanemonen en bidsprinkhaankreeften.
Deze laatste heb ik pas na een jaar kunnen vangen!
De koralen waarmee begonnen werd, waren echte beginnerskoralen: Xenia, keniaboompjes en een Sacrophyton. Maar al snel begonen de kleuren van steenkoralen me te trekken.
De jacht was geopend en de verslaving begonnen: het hele land (en daarbuiten) afrijden voor dat ene mooie stukje.

Nadat er een mooie verzameling was ontstaan van diverse soorten acro's, monti's en vele andere soorten ging het fout. De als eerste ingeplaatste xenia en de uit het steen ontwikkelde apehaar en Anthelia begonnen de overhand te nemen.
Al woekerend groeide het door de bak, onderweg over de steenkoralen heengroeiend. Een deel heeft dit niet overleeft, een ander deel was zwaar beschadigd.
Het plezier in de hobby verdween. De bak werd zelfs een beetje verwaarloost. Ruiten schoonmaken werd niet meer zo vaak gedaan, want het zag er toch niet uit. Er werden geen nieuwe koralen verzameld, deze zouden het toch niet redden.
Na het enkele maanden te hebben laten aanmodderen heb ik de beslissing genomen: de bak gaat helemaal leeg!

Dit luidde een nieuwe fase in voor het aquarium. Enkele koralen werden verkocht, sommige stukken werden weggegeven. De speciale stukken werden in een nood-aquarium opgevangen, evenals de vissen en andere dieren.
Het steen ging er uit en de grote schoonmaak begon. Wat een vuil was er verzameld tussen het steen en vooral erachter! Dit moest anders! Door omstandigheden was het niet mogelijk de bak weer snel op te bouwen.
Dit heeft bijna 3 maanden geduurd. Resultaat voor de opgevangen dieren: 90% van de koralen kapot en de helft van de vissen. Vreemd genoeg hebben de garnalen en de doopvontschelpen het wel overleefd.
De opbouw van het huidige aquarium werd veel luchtiger. Drie pilaren, gemaakt van PVC-stellingen, levend steen en koralenlijm, domineren nu de bak. De stroming werd verhoogd naar 25.000 liter per uur, dat is ongeveer 50 keer de bakinhoud per uur.
Door de stroming een kant op te richten ontstaat er een soort draaikolk. Hierdoor is het bijna onmogelijk voor detrius om neer te slaan. De koralen en vissen genieten zichtbaar van deze hoge stroming.
De koralen vormen nu dikke uitlopers, geen dunne breke-takjes. De poliepen staan de hele dag uit en de kleuren zijn als uit een sprookje.
Dit laatste komt ook door het veranderen van de verlichting. De HQI is vervangen door 12 * 54 watt T5. Dit is een rustiger beeld en de blauwe gloed die het uitstaalt licht de koralen mooi op.

De koralenjacht is weer geopend! Op zoek naar dat ene mooie stukje. Op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Deze kan gevonden worden in speciale koralen, of speciale vissen, zoals Anthiasjes. De toekomst zal het leren.