Techniek

Techniek
MTT 1 eiwitafschuimer
Aqua Medic Starlight HQI
Jäger 300 watt verwarming
Eheim 1260 opvoerpomp
38 watt actinic TL
Profilux Plus II
Tunze Nano Stream
Aqua Medic Kalkreactor

MTT 1 Eiwitafschuimer
De MTT 1 eiwitafschuimer is naar mijn mening een van de betere afschuimers, waarschijnlijk alleen overtroffen door de vele malen duurdere BubbleKings. Door een unieke wervelbeweging in de reactorbuis van de afschuimer word enorm veel vuil aan het water onttrokken. Deze afschuimer is geschikt voor aquaria tot 3000 liter. Natuurlijk hangt dit wel af van de bezetting. Na enkele weken na het inzetten van de MTT zag ik het water helderder worden. Ook lastige algplekjes verdwenen als sneeuw voor de zon. Zelfs Myrionema, een plaagpoliepje, begint eindelijk te verdwijnen.

Top

Aqua Medic Starlight HQI
De Aqua Medic Starlight is een van de meest gebruikte HQI armaturen. Met 2 lampen van Aqua Medic van 250 watt, 16.000 Kelvin wordt mijn bak verlicht. Dit geeft een iets blauwig licht, de koralen kleuren hier prachtig onder. De Starlight heeft ook een maanlampje. Een 15 watt lampje dat door een blauw glaasje schijnt. 's Nachts geeft dit een speciaal zicht op het leven in het aquarium.

Top

Jäger 300 watt verwarming
Wat valt er te vertellen over de verwarming? Het is een Jäger van 300 watt. Deze voldoet prima om het water op temperatuur te houden, mede door de warmte van de HQI.

Top

Eheim 1260 opvoerpomp
De opvoerpomp bestaat uit een Eheim 1260. Deze verplaatst netto zo'n 2000 liter/uur. Door de uitvoer van de pomp te richten achter de stenen ontstaat er een lichte rifspoeling. De Eheim-pompen zijn krachtig, stil en betrouwbaar. Ook zijn alle onderdelen gemakkelijk los te krijgen.

Top

38 watt actinic TL
Als bijverlichting en als schemerlicht heb ik een actinic T8-buis. Deze geeft een blauw/paars licht. Koralen reflecteren hierdoor helder op. Ook geeft het een natuurlijkere overgang tussen nacht en dag.

Top

Profilux Plus II
De Profilux aquariumcomputer stuurt de kalkreactor en de stromingspompen aan. Tevens word de temperatuur gemeten en worden de lcihten op tijd geschakeld. De profilux is via UTP verbonden met de computer. Hierdoor kunnen meetgegevens (temperatuur en pH) uitgelezen worden. De Profilux kan nog veel meer aansturen, meten en regelen. Dit heeft echter wel een prijskaartje. Elk onderdeel heeft een aparte module, ook sensors e.d. moeten worden aangeschaft. Al met al is het toch de goedkoopste aquariumcomputer met volop mogelijkheden.

Top

Tunze Nano Stream
De Tunze Nano Streams zorgen voor de stroming. Ik heb 3 stuks van 4500 liter per uur in het aquarium hangen. Deze pompen zijn ca. 7 cm in doorsnee en bevestigbaar via een magneet, dus op elke gewenste plek. Ook verbruiken ze veel minder stroom dan hun grotere broers.

Top

Aqua Compleet Kalkreactor
Voor de calcium en Kh op peil te houden word de Aqua Compleet Kalkreactor gebruikt. Deze is geschikt voor aquaria tot 1000 liter (afhankelijk van de bezetting). Door een pH-sonde, een magneetventiel en natuurlijk een fles CO2 worden de waardes op peil gehouden.

Top