Mijn Zoantharium

Mijn Zoantharium is een aquarium van 45 cm * 45 cm met een waterhoogte van 55 cm. Een hoge bak, inclusief overloop en afschuimer.
Dit aquarium heb ik opgestart omdat de kleurenpracht van de diverse Zoanthus-soorten me erg aantrekt. Deze bloemen van de zee probeerde ik te houden in m'n grote aquarium, maar doordat de waterkwaliteit op steenkoraal-niveau gehouden wordt, doen de buttons (engelse benaming voor de Zoanthus) het minder goed.
Ook de vroeger aanwezige hermietjes met blauwe poten zag ik af en toe snoepen van de buttons.
Dus dan maar een extra nano erbij.

Zoals ik al aangaf is het aquarium een staande rechthoek. Het levend steen moest daar natuurlijk ook aan voldoen. Met 3 flinke stukken (totaal 12 kilo) en wat koralenlijm heb ik een mooie pilaar kunnen maken.
Op deze pilaar zitten vele uitstulpingen en gaten, ideaal om kleine steentjes met buttons op te plaatsten.

De verlichting bestond eerst uit 3 mini-T5 lampen van 8 watt per stuk. Dit was natuurlijk veel te weinig. Deze werden vervangen door 2 * 24 watt PL van 10.000 Kelvin, en 1 * 24 watt PL van 20.000 Kelvin.
Na een aantal maanden zo gedraaid te hebben, vond ik de groei en de kleur van de buttons tegenvallen. Ik ahd er meer van verwacht.
De oplossing? Een HQI erboven. Na veel zoeken een HQI gevonden die gebruikt wordt in etalages, een zogenoemde 'downlighter'.
De originele brander vervangen door een brander van 16.000 Kelvin. Nu komen de kleuren stukken beter uit. Groen is nu gifgroen, rood is niet meer bruin, maar rood.

Natuurlijk kan een aquarium niet zonder vissen.
Ik begon met een Amblygobius rainfordi. Hele leuke visjes die ook nog eens je zand wat schoonhouden. Later heb ik daar 2 Escenius stigmatura's aan toegevoegd.
Helaas wist ik toen nog niet dat er een bidsprinkhaankreeftje huiste in het steen.
Dit diertje heeft de rainfordi en een stigmatura te pakken genomen.
Na vele vangstpogingen, die allen mislukten, blijft het nu stil in de nano. Geen tikken meer, en ook z'n holletje, dat de bidsprinkhaankreeft altijd afsloot als hij ging slapen, blijft nu open.
Ik wacht dit nog even af, als ik niets meer van hem verneem, neem ik aan dat hij van ouderdom is overleden. (Zo oud worden bidsprinkhaankreeftjes meestal niet, vooral de kleinere exemplaren leven niet langer dan 2 tot 3 jaar)
Daarna ga ik weer opzoek naar leuke kleine visjes

Foto's van de Zoanthussen zijn te bewonderen via het linker menu. Helaas zijn sommige felle kleuren niet duidelijk op foto te krijgen. Dat is iets waar ik nog aan moet werken.
Natuurlijk is er altijd ruimte voor nieuwe kleuren. Ik ben dan ook altijd op zoek naar nieuwe buttons.