Dagboek van mijn zeeaquarium

 


30 April

De bruine buttons beginnen te verslijmen. Ik heb ze een plekje verder van de keniaboom gegeven, mischien helpt dit2 Mei

De buttons zijn nu gereduceert tot een hoopje snot. Hoe dit kan is mij een raadsel, verder staat alles er goed bij.16 Mei

Vandaag met Sander afgesproken bij De Jong Marinelife. Hier heb ik een Sinularia, een Zebrasoma scopas, 2 rode herremietjes en 2 blauwe herremietjes gekocht.

Sinularia

Zebrasoma scopas

Heremietkreeftje


17 Mei

Verbazingwekkend genoeg komen de bruine buttons weer opzetten.. ze zien er nu weer een stuk beter uit! Ook m'n nieuwe aanwinsten doen het goed. Alleen hebben de herremietjes een nieuwe hobby: keniaboompjes werpen....


24 Mei

Vandaag bij Aqua Compleet twee zakken levend zand gekocht en een steentje met gele bali poliepen. Door het toevoegen van het zand ziet het er een stuk tropischer uit. Het lijkt wel een verdubbeling van licht.

Overzicht

Balipoliepen


30 Mei

Bij Waterweelde een zandzevende zeester gekocht, helaas is een foto nog niet gelukt, omdat hij/zij continue onder het zand zit.


17 Juni

Vandaag was het de bedoeling lekker rustig aan wat dieren ophalen en genieten van het mooie weer. Mooi niet dus. Toen ik in m'n aquarium keek zag ik dat het glas voor de HQI was gebarsten en grote stukken lagen in het water.
Direct de lamp verwijderd en het glas uit het water gehaald, naar AquaCompleet nieuw glas gehaald, en meteen 2 nieuwe branders er in (250 watt, 14.000 K).
Hierna bij Michel in Delft een Tridacna (doopvond) en een steen met Ricorea-oren opgehaald. De Tridacna zat vast aan een flink stuk levend steen, dat kreeg ik dus ook mee, met nog wat glove polyps en een blauw/paarsig oortje. Alsof dat nog niet genoeg was kreeg ik ook nog een stekje van een Anacropora.
Het is nu zo'n 2,5 cm, bruin, met een groene gloed over de poliepjes.

Doopvont

Ricordea oortjes

Anacropora

Overzicht


24 Juni

De tepelanemoon stond er vandaag vreemd bij. Nadat het licht aanging zag ik wat er was. Hij was gedeeld!! Nu staan er 2 anemonen boven elkaar.


9 Juli

Vandaag bij AquaCompleet een paartje Amphiprion percula (anemoonsvisjes) gekocht. deze verkiezen echter de Xenia boven de anemoon. Het voordeel hiervan is dat ze heel veel vooraan bij het glas zitten.

Amphiprion percula


17 Juli

De afgelopen tijd is er niet zo veel spektaculairs gebeurd. 2 kenia-boompjes hebben stekjes gegeven, de xenia groeit als kool en de mantis is nog steeds niet gevangen.
Wel heb ik gister wat steenkoraal-stekjes gekocht bij Wout, uit Amersfoort. Het zijn 2 stekjes roze Hystrix, 1 stekje gele Acropora, 1 stekje blauwe Acropora, 1 stekje Paarse Montipora digita, 1 stekje roze/beige Montipora digita, 1 stekje bruine Caliendrum en een groot stuk plaat Montipora.

Koraal

In het paars, een Montipora digita, de roze er schuin boven Seriatopora hystrix.

Koraal

Van links naar rechts: Gele Acropora, Caliendrum, blauwe Acropora, roze Montipora digita.

Koraal

De oranje is de Montipora, de roze is weer de Seriatopora hystrix, de bruine ernaast is de Anacropora


11 September

Na een rustperiode in het aquarium en een vakantie van mij heb ik vandaag 2 heremietjes gekocht. Het zijn blauwpootheremietjes, kleine diertjes die de draadalgjes en zo opeten. De koralen zijn al aardig gegroeid, vooral de anacropora. Binnenkort een foto van de groei.


18 September

Vandaag bij Waterweelde een jong koppeltje blauwstreep zandhappers gekocht. Deze diertjes woelen lekker door het zand, waardoor dat mooi wit blijft. Een nadeel is wel dat er direct overal zand ligt. Gelukkig word dit na een paar dagen minder.

Blauwstreep zandhapper30 September

Deze week heb ik voor het eerst stekjes van Xenia en Keniaboompjes verkocht, een teken dat het goed gaat met de bak.

Er was deze week ook een tegenslag. Nadat de laatste persoon weg was met z'n tepelanemoon (weer gedeeld, en geruild tegen een Caliendrum) zag ik nog maar een clownsvisje zwemmen. Na wat zoeken zag ik de helft van de andere op de Montipora liggen. De mantis shrimp heeft hem te pakken genomen. Direct vallen geplaatst, maar nog geen resultaat...

Groene Seriatopora caliendrum


14 Oktober

Vandaag ben ik bij een mede-aquariaan die stopte langs gegaan en heb daar een halfwas Zebrasoma xanthurum overgenomen. Het was wel een gok omdat ik al een scopas heb, maar het gaat vooralsnog goed.


27 Oktober

Deze avond bij een mede-aquariaan langs geweest. Hij had nog wat hamertjeskoraal (Euphyllia paraancora) in de aanbieding. Ik heb een prachtig groen stuk van 4 koppen meegenomen. Hij staat mooi uit en vormt op de stam al nieuwe koppen.


5 November

Vandaag van m'n vriendin een 'nemo' en een zandzevende zeester gekregen. Nu is het weer een paartje amphiprions.
Helaas zie ik al een tijdje een van de zandhappers niet.. ik denk dat deze dood achter een steen ligt.


11 November

Deze avond bij een mede-aquarist op bezoek geweest. Een geweldig mooi bakje. Ik heb daar een stekje Clavularia viridis en wat bruin/groene Zoanthus gekocht.

Clavularia
Zoanthus18 November

Deze dag ben ik door heel Nederland gereden. Eerst naar Hoevelaken om een sump op te halen, 90*40*30 met 2 schotten. De andere was toch te klein om er goed in te kunnen werken. Daarna door naar Enschede. Iemand ruimde z'n aquarium op en ik kon goedkoop een mooie doopvont overnemen. Als afsluiter wat brokken vers levend steen gehaald in Spijk om m'n aquarium weer een "boost" te geven.

De nieuwe doopvontschelp30 December

Vandaag even bij AquaCompleet geweest. De nieuwe zending was binnen, wat een mooie koralen en vissen.
Ik heb er een amblygobius - zandhapper gekocht en een paartje pepermuntgarnalen.
De zandhapper heeft de bodem al weer mooi wit. De pepermuntgarnalen zijn onzichtbaar, maar wel aanwezig20 Januari

Terwijl de HQI aanging stond ik even m'n bak te bewonderen. Tot mijn grote schrik zag ik dat de caliendrum helemaal verlijmd was. Lichtbruine vellen hingen over het koraal.
Ik heb het slijm eraf gewijfd, wat ik overhield was een zielig, wit koraaltje. Dood...
De oorzaak? Geen idee.. misschien netelcellen die door het water zweven? misschien de Euphylia die vecht-tentakels heeft gevormd? Het zal een raadsel blijven.

Dode koraaltjeAfsluiting dagboek

1 Augustus 2006

Vanaf heden heb ik besloten te stoppen met het regelmatig invullen van het dagboek. Dit omdat het er de laatste tijd toch niet van kwam, en de veranderingen minimaal zijn.
Alleen grote veranderingen (verandering van bak, verhuizing of grootschalige verandering van techniek door nieuwe inzichten) zullen nog in het dagboek opgenomen worden.
De dieren in m'n aquarium zullen vermeld staan onder het kopje "Vissen" of "Lagere dieren" in het navigatie-menu. De gebruikte techniek zal worden vermeld in een nieuw item, genaamd "Techniek" (hoe kan het ook anders..).
Ook zal er gewerkt worden aan meer informatie op deze site. De bedoeling is verschillende items te maken voor ziektes, plagen en algen/wieren. Hierdoor hoop ik een verschuiving te krijgen van een dagboek naar een informatieve site.