Dagboek van mijn zeeaquarium

 


14 Augustus

Het aquarium gekocht. Een volglazen bak van 80 * 40 * 35.

Aquarium

 


20 Augustus

De afschuimer gekocht, tweede hands. Het is een Shuran, goed voor 500 liter, dus zeker genoeg voor mijn bakje.

Afschuimer

 


4 September

HQI verlichting gekocht, 150 watt, en 2 VSA's voor de blauwe TL's, dit alles ook tweede hands.

Verlichting

Nu mijn vriendin en ik al wat meer bakken gezien hebben, en ook met meer ervaren personen gesproken hebben, willen we toch een grotere bak neerzetten in de woonkamer. Door de pas aangeschafte apparatuur zijn we "gelimiteerd" tot een bak van max. 100 cm breed bij 60 cm hoog en 65 cm diep. De zoektocht naar deze maten is dus begonnen...


10 September

De bak van 100 x 60 x 65 en de bijbehorende onderkast is besteld bij de aquariumbouwer.nl. Nu is het wachten tot het aquarium klaar is...


28 September

De bouwer van het aquarium belde op dat hij een meetfout gemaakt heeft. De bak is nu 120 x 65 x 60. 20 centimeter langer dus, voor dezelfde prijs :). Ik hoop alleen dat mijn afschuimer en verlichting hier voldoende voor is....


30 September

's Avonds kwam de aquariumbouwer de langverwachte bak brengen. Nadat hij geplaatst was en de bouwer wegwas, viel mij op dat de bak wel erg hoog is. Na grondig meten blijkt dat de bak niet alleen 120 cm is, maar ook 15 cm hoger. De maten van de bak zijn nu: 120 cm lang, 65 cm diep en 75 cm hoog. Dit houd in, dat de inhoud zo'n 550 liter is. Ik heb dus een andere afschuimer nodig. Ook de verlichting is niet adequaat genoeg meer...

Aquarium met onderkast


2 Oktober

De Eerste bewoner...


12 Oktober

Ik heb deze tussenliggende dagen niet stil gezeten. Ik kon vanwege verbouwingswerkzaamheden niet verder met het aquarium, maar ik heb wel een lijstje gemaakt met de dieren die ik er graag in zou willen hebben. Er is in deze lijst niet echt rekening gehouden of deze dieren allemaal bij elkaar kunnen. Dit ga ik allemaal nog rustig uitzoeken.

Lijstje19 Oktober

Vandaag heb ik 2 Tunze Turbelle 2002 stromingspompen gekocht. Deze pompen geven per stuk 2400 liter per uur. Ook heb ik een Aqua Medic Afschuimer gekocht. Deze AM Skimmer is goed voor een bak van 1000 liter water. Alle 2e hands.

Afsachuimer Tunze Turbelle


29 Oktober

Vandaag heb ik, na een dagje zee-aquaria kijken in Burgers Zoo, een 2 * 250 Watt HQI balk gekocht. Eveneens 2e hands.


30 Oktober

Op deze zaterdagmiddag heb ik de tijd genomen om de HQI balk boven de bak te hangen. Dit heeft wat kracht gekost, maar het resultaat is er dan ook.

Aquarium met HQI


1 November

Vanavond wilde ik de standpijp monteren en de sump plaatsen. Ik had 's middags al het matteriaal gekocht. Toen ik de standpijp op maat wilde maken, gleed deze weg van een rand op de sump, zo de sump in. Resultaal: een hele mooie ster in de bodemplaat.

De ster

Nu eens bedenken wat beter is... op zoek gaan naar een nieuwe sump? of eens navragen of de oude nog hersteld kan worden.. dit vraagstuk zal mij de komende dagen bezig houden.


3 November

M'n oude sump kon niet meer (goedkoop) gerepareerd worden.. dus op zoek naar een andere sump...


4 November

De postbode bracht mij vandaag een langverwacht pakje. Een wavemaker en 2 tunze turbelle's van elk 660 l/h.

Tunze Turbelle


5 November

Vandaag ben ik in de nieuwe winkel van AquaCompleet geweest. Een zeer mooie en ruime zaak. Ik heb daar meteen een osmose-apparaat gekocht, een zoutmeter,een thermometer, en een glazen bak, die dienst gaat doen als sump.


14 November

Vandaag ben ik bezig geweest met piepschuim. De hele bodem van het aquarium ermee bedekt, en met het overgebleven piepschuim kon ik ook de bodem van de kast bekleden. Zo kan er (bijna) niets mis gaan. Nu is het alleen wachten tot de siliconen droog zijn en uitgedampt, alvorens ik het aquarium kan spoelen. Dit zal zo ongeveer vrijdag of zaterdag zijn.


28 November

Eindelijk al het osmosewater in het aquarium. Zo'n 600 liter, wat een hoeveelheid. Deze week ook nog verwarmingselementen gekocht voor het aquarium en de zout-aanmaakbak. Ook een arctinic blue en een reflector gekocht. Wat een mooi licht geeft dit! Hieronder een foto halverwege het vullen.

Havlerwege..


29 November

De pompen getest en alles werkt zoals bedoelt, dus de verwarming aan en wachten tot het 25 graden is. Even de deurtjes weer in de kast... dus niet. Door het gewicht van 600 liter water is de kast iets gezakt waarschijnlijk.. Nu passen de deurtjes niet meer in de rails. Dit heb ik opgelost met een stanleymesje en een tang. Een stuk rails weggesneden, en zo passen ze wel weer.


30 November

Vandaag het zout erin gedaan.. wat een werk is dat. Ik durfde er niet te veel in te gooien, dus met een redelijk klein schepje elke keer een beetje, wachten tot het oplost, weer een beetje en maar jezelf in bedwang houden om niet na elke schep het zoutgehalte te meten. Uiteindelijk heb ik nu een zoutgehalte van 1.024. Natuurlijk kon niet alles goed gaan. De opvoerpijp was lek. Hele plas onder het meubel, daar kan je dus lekker bij. Opgedweild en naar Aquacompleet in Rotterdam. Gelukkig hadden zij nog de juiste verloopstukjes en kon ik de opvoerpijp weer in elkaar zetten.


1 December

De opvoerpijp is weer gelijmd en voldoet z'n werk (nog) perfect. Nu het water op temperatuur laten komen en het zout goed laten mengen, en dan kan ik vanmiddag de eerste watertestjes doen.


2 December

De temperatuur was nog niet op het juiste punt, dus heb ik vandaag maar de eerste testjes gedaan. Ook vandaag nog een filter gemaakt voor fosfaatkiller (of wat je ook maar wilt filteren) van een PVC-pijp 70 mm, daarom een einddop. In de einddop en 2 cm daarboven gaten geboord zodat het water wegkan. Deze pijp plaats je vertikaal onder de uitloop van de afschuimer. In dit 'filter' kan je dan de fosfaatkiller doen. Makkelijk, goedkoop, ruimtebesparend en energiezuinig! Tanne, bedankt voor de tip!

Eerste schuim..


8 December

Eindelijk! Vandaag is er levend steen bij AquaSpijk! Ben er vanochtend meteen heen gereden en heb zo'n 35 kilo cubaans levend steen meegenomen! Het zat bordevol leven. Kalkalgjes en wiertjes, maar ook borstelwormpjes en garnaaltjes! Zelfs een klein zee-egeltje! Ik hoop dat deze het overleeft, want ze kunnen niet tegen boven water gehaald te worden.

Levend steen


10 December

Vandaag mocht ik helpen met het uitpakken van 300 kilo vers levend steen. Dit was alsof ik als kind in een snoepwinkel liep. Prachtige stukken steen! Ik heb maar weer een kleine 40 kilo meegenomen.

Tussen dat steen zat een brokkelster, verschillende pistoolgarnaaltjes en een grote slak

Blauwe stenen

Foto van m'n brokkelster:

Brokkelster


12 December

Op deze zondag een rit gemaakt naar het andere kant van het land, een partij gebruikt levend steen ophalen. Hier heb ik 25 kilo meegenomen. Bij thuiskomst direct aan het 'aquascaping' geslagen en een redelijk rif gebouwd. Ik wil nog wel een kilo of 30 steen hebben om de linkerkant op te bouwen.

Op een steen die ik vandaag gekocht heb zaten twee oortjes of schijfanemoontjes. En blauwe en n fel groene.